PROGRAM

PROGRAM 2018

Můžete se těšit na ochutnávky unikátních whisky za skvělé ceny, řízené degustace, soutěže, semináře a workshopy. Během večera vystoupí irský zpěvák Travis O'Neill společně s Vojtou Kalinou (oba Pipes & Pints) a Ondřej BlackPes (Travis O'Neill And His Cardinal Sins), hudební produkci zajistí DJ Vegy, nebudou chybět speciality od The Real Meat Society a Sushi Delivery nebo koktejly z whisky.

HUDEBNÍ PROGRAM

15:00 - 22:00 DJ VEGY
18:30 a 19:30 TRAVIS O'NEILL (zpěv, kytara), VOJTA KALINA (dudy), ONDŘEJ BLACKPES (banjo)

SEMINÁŘE A ČASOVÝ HAMONOGRAM

15:00-15:30 Milionářem za pár let aneb jak vydělat na investicích do alkoholu / Václav Rout
Investice do akcií, nemovitostí, šperků či umění jsou stále nejrozšířenějším způsobem, jak zhodnotit své peníze. Existuje však ještě jedna oblast, v níž lze počáteční vklad velmi dobře zhodnotit – alkohol. Tedy za předpokladu, že se se zakoupenými láhvemi pak dokážete rozloučit… A také že se nenecháte nachytat líbivými marketingovými hesly, například o první láhvi z prvního stáčení nové palírny. Jak láhve vybírat, na co si dát pozor, kde je shánět a kdy nastává ten správný čas pro jejich zhodnocení? To vám poradí jeden z největších sběratelů whisky u nás, Václav Rout.

16:00-16:30 Whiskey made in USA / Tomáš Toka
Destilaci obilovin ve velkém zahájili v Americe přistěhovalci z Velké Británie. Ti tou dobou již měli bohaté zkušenosti s výrobou whisky. A tak se s postupem osadníků směrem do Pennsylvánie a Virginie rozšiřovalo i umění pálení whisky. Čím dále na západ však postupovali, tím obtížnější bylo pěstování obilovin (žito, pšenice, ječmen). A zde začíná příběh bourbonu – začala se totiž využívat kukuřice (neboli „indiánské obilí“, jak se jí tehdy přezdívalo). Jak příběh bourbonu pokračoval až do dnešních dní? To se dozvíte na semináři Tomáše Toky z The Bourbon Baru.

17:00-17:30 Přehlížené poklady – obroda irské whiskey / Zdeněk Kortiš
Podle historických záznamů vyrobili Irové whisk(e)y dříve než sousední Skotové. Jenže donedávna existovaly v Irsku jen čtyři palírny (v roce 1978 dokonce jen dvě!), které jako jediné ustály všechny změny, jež se odehrály od 17. století, kdy bylo evidováno na tisíc palíren. V současné době se však situace zlepšuje, irská whiskey je nejrychleji rostoucí kategorií ve spirit business a staví se nové palírny. K dnešnímu dni je jich osmnáct a jsou v plánu další. Část z nich vznikla v posledních pěti letech, nahrála jim k tomu aktuální obliba řemeslných značek a mikropalíren. Jaké další trendy se odráží v nově vzniklých značkách irské whiskey, odhalí Zdeněk Kortiš, přední český odborník na whisky i whiskey.

18:00-18:30 Koktejly z lokálních surovin ve vašem domácím baru / Vítězslav Cirok
Že i doma si můžete připravit sofistikovanější koktejl z whisky, vám dokáže Víťa Cirok z pražského L’Fleur Baru. Víťa má na svém kontě řadu ocenění, mimo jiné i získal i titul Barman roku na Czech Bar Awards 2015. Na svých školeních pro barmany se zaměřuje na sezónnost a lokálnost surovin a ekologii.  Kromě báze whisky se na svém semináři tedy zaměří i na suroviny z místních zdrojů, jež nám bohatství naší krásné země poskytuje, a poradí vám, co vše si můžete vyrobit sami. Ingredience jako cordial, oleo saccharum či aquafaba vám přestanou znít děsivě a cize.

19:00-19:30  Česko - země, kde se vyrábí kvalitní whisky / Ondřej Chládek
To, že se dnes whisky vyrábí po celém světě, není nic neobvyklého. Japonsko, Německo, Austrálie, Švédsko, ale i Česko. Jak se vyrábí whisky v českých podmínkách? Jaká je zde legislativa?  Jak se na zrání podepíše české podnebí a jak vysoká je andělská daň? Jaké jsou možnosti investování do zrání whisky? Co přinese budoucnost? Nejen na tyto otázky odpoví Ondřej Chládek, provozní ředitel TREBITSCH old town distillery. Přestože se může zdát, že je česká whisky TREBITSCH nováčkem na trhu, příběh se začal psát před více než deseti lety. 

20:00-20:30  1000 a jedna chuť whisky - řízená degustace / Jakub Vinš - Barlife Akademie 
Poznejte celé spektrum chutí a vůní whisky. V průběhu řízené degustace ochutnáte šest vzorků, které vám odhalí, jak pestře pojatá může whisky být. Připravili jsme pro vás známé tradiční whisky i perličky. Degustací vás provede přední český barman a lektor Barlife Akademie Jakub Vinš, který ke každému z degustovaných vzorků sdělí zajímavé informace a vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými whisk(e)y.
Řízená degustace proběhne 7. dubna v rámci Whiskyfestu od 20:00. Pozor! Na placený seminář je nutné zakoupit samostatnou vstupenku na odkazu ZDE. Předprodej bude spuštěn v neděli 18. 3. v 18 hodin. Kapacita je pouze pro 24 osob, tak neváhejte! 

Ardbeg An Oa Cocktail Competition
Součástí programu bude také barmanská soutěž Ardbeg An Oa Cocktail Competition. O vítězi mohou rozhodnout i sami návštěvníci prostřednictvím svého hlasování. Vítěz bude vyhlášen v průběhu večera v hlavní hale Továrny.