PROGRAM

PROGRAM 2019

Můžete se těšit na ochutnávky unikátních rumů za skvělé ceny, řízené degustace, soutěže, semináře a workshopy od předních barmanů a odborníků. Nebude chybět latino hudba a skvělá karibská kuchyně.

13:30 - 14:00 Toucan není jen pestrobarevný pták / Cat Arnold / ENG
Výroba rumů Toucan z čerstvé šťávy cukrové třtiny má více než stoletou tradici rumové palírny Saint Maurice, která se nachází poblíž rovníku ve Francouzské Guyaně. Právě tato tropická země má jedinečné přírodní podmínky pro pěstování cukrové třtiny té nejvyšší kvality. Jedinečnost také udává velká řeka Maroni, která předává místu pěstování obzvláště příznivou půdu bohatou na živiny. Tyto charismatické a unikátní rumy vám představí přímo majitelka značky Toucan Cat Arnold.

14:15 - 14:45 Ti Rhum Arranges /  Laura Inguenaud / ENG
Buďte u oficiálního představení značky Ti Rhum Arranges v České republice. „Aranžované rumy“ jsou likéry na bázi rumu spojené s exotickým ovocem. V bílých rumech z ostrovů Martinik a Guadeloupe jsou macerovány například ananas či citron z Réunionu, zázvor z Peru, či passion fruit z Vietnamu. Veškerá výroba od sklizně až po zpracování a vkládání ovoce do lahví probíhá ručně, produkty nejsou uměle dobarvované či aromatizované. Na Rumfestu budete mít příležitost ochutnat šest nejpopulárnějších příchutí, během semináře tuto značku představí její brand ambasadorka Laura Inguenaud. Seminář proběhne v angličtině s českým překladem.

15:00 - 16:00 High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition / Barmanská soutěž
Finále barmanské soutěže High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition vyzývá k uplatnění konceptu mixtronomy, myšlenky snoubení drobných pokrmů s koktejly.  Finalisté Tomáš Nejedlý, Ondřej Číhal, Robert Dobrý a Jaroslav Štrunc musí během šesti minut připravit dvě porce svého koktejlu, jehož receptura bude inspirována Nikaraguou, a párovaného pokrmu, v němž soutěžící vystihne historii a typické lokální chutě oslavující 30 let od Sametové revoluce. V porotě zasednou: globální ambasador značky Flor de Caña Raúl Zeledón, šéfkuchař Jan Punčochář a šéfredaktorka Barlife Soňa Hanušová.

16:30 - 17:00 Bílý nebo tmavý rum? Vždy vám nabídne zajímavý zážitek! / Mario Navarro
Rumový expert a spolupracovník s předními prémiovými rumovými značkami Mario Navarro vás provede světem a nabídkou tmavých a bílých rumů. Poukáže na různé kultury rumů, osvětlí, co je pro kvalitní stařený rum důležité a na co byste se při jeho výběru měli zaměřit. Vedle kategorie tmavých rumů se dotkne i zvyšující se poptávky po bílých rumech, a potvrdí argument, že I bílý rum vás může překvapit svou komplexitou.

17:15 - 17:45 Pampero - Příběh venezuelského rumu / Jakub Herynek, Martin Reichert
Značku Pampero založili v roce 1938 dva přátelé, Alejandro Hernandez a Luis Toro, s nulovými znalostmi a zkušenostmi s výrobou rumu. Co jim ale rozhodně nechybělo, bylo odhodlání. Trvali na zrání v sudech, které do té doby nebylo běžné, a experimentovali s teplotou a vlhkostí skladů, dokud nedosáhli vytouženého poměru, díky kterému získal jejich výsledný rum hladkost a vyváženost. Jak vznikají venezuelské rumy, jaká jsou jejich specifika a co formuje jejich charakteristické vlastnosti? Kdo je to llanero a jak zažít Pampero ritual. O tom a mnohém dalším povypráví Jakub Herynek a Martin Reichert.

18:00 - 18:30 Barlife Akademie - Chcete být rumilionářem? / Tomáš Kučera
Barmani se již předvedli, nyní je řada na vás! Vybraní odvážlivci z řad návštěvníků budou muset prokázat, že jsou pravými znalci a milovníky rumu a že se nezaleknou žádné výzvy! Tomáš Kučera, lektor Barlife Akademie, si pro vás nachystá několik otázek a interaktivních úkolů, v nichž prokážete nejen svou odvahu, ale také znalost o rumu. A co nevíte, to se od Tomáše dozvíte... Vítězný tým, který se stane rumilionářem se může těšit na tekutou odměnu a voucher na rumový kurz do Barlife Akademie. Zkrátka ale nepřijdou ani poražení či přihlížející. 

18:45 - 19:15 Rum Brugal / Pavol Kažimir
Don Andres Brugal Montaner se přestěhoval do Dominikánské republiky s jedním nápadem: zdokonalit umění tvorby rumu. Tak se v roce 1888 zrodila společnost Brugal. O téměř 130 let později je tento rum stále vyráběn rodinou Brugalů. „Maestrem Ronerem“ se mohou stát pouze rodinní příslušníci. V současné době tuto tradici drží Jassil a Gustavo, pátá generace rodiny. S rodinou Brugalů i vším ostatním, co souvisí s tímto rumem, vás seznámí Pavol Kažimir, slovenský rodák, který nyní působí jako globální ambasador značky.

19:30 - 20:00 Depaz, rum vzkříšený z popela / Benoit Bail / ENG
V palírně Depaz se vyrábí agricole rumy již od roku 1651. V roce 1902 byla palírna i s přilehlými plantážemi zničena při obrovském výbuchu sopky Mt. Pelée. O sedm let později ji znovu obnovil Victor Depaz, který jako jediný z rodiny majitelů přežil. Jedinečná kombinace tropického podnebí, křišťálově čisté horské vody a úrodných sopečných půd, dává rumům Depaz prvotřídní kvalitu a nezaměnitelný charakter. Degustací vás provede Benoit Bail, Depaz Brand Ambassador.