PROGRAM

PROGRAM 2018

Můžete se těšit na ochutnávky unikátních rumů za skvělé ceny, řízené degustace, soutěže, semináře a workshopy. Nebude chybět latino hudba a skvělá karibská kuchyně.

SEMINÁŘE A ČASOVÝ HAMONOGRAM

14:00   From Grass to Glass / Ian Burrell
Historie firmy Varela Hermanos S.A., výrobců rumů Abuelo, sahá až do roku 1908, kdy Don José Varela Blanco uvedl do provozu svůj první cukrovar v tehdy nově vzniklé Panamské republice. V roce 1936 Don José začal s destilací šťávy z cukrové třtiny. Vznikl tak Ron Abuelo, který je nejprodávanějším rumem v Panamě. Dnešní rodinu Ron Abuelo tvoří rumy Ron Abuelo Añejo, Ron Abuelo Añejo 7 años a Ron Abuelo Añejo 12 años. Rumy hrdě panamské, autentické a mezinárodně oceňované během semináře představí Ian Burrell.

15:00  High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition / Barmanská soutěž
Finále barmanské soutěže High Five - Flor de Caña Mixtronomy Competition vyzývá k uplatnění konceptu Mixtronomy, myšlenky snoubení drobných pokrmů s koktejly.  Finalisté musí během šesti minut připravit dvě porce svého koktejlu, jehož receptura bude inspirována Nikaraguou, a párovaného pokrmu, v němž soutěžící vystihne historii a typické lokální chutě Česka. V porotě zasednou zástupce Barlife Tomáš Mozr, šéfbarman The Bourbon Baru Tomáš Toka a šéfkuchař restaurace Hergetova Cihelna Vojtěch Václavík.

16:30  One Spirit, Two Cultures. Příběh rumu Dos Maderas / Ian Burrell 
„Zbožňuji rum a sherry. A pokud mohu mít obojí v jedné sklenici, je to dokonalé. Proto si vždy rád vychutnám Dos Maderas.“ The Global Rum Ambassador a zakladatel festivalu RumFest ve Velké Británii Ian Burrell odhalí historii a unikátní způsob výroby rumu Dos Maderas, chybět nebude ani ochutnávka tohoto rumu. Kombinace dvou kultur, karibské a hispánské, a dvojího zrání – v Karibiku a španělském Jerezu – dodává tomuto destilátu výjimečnost, díky níž se těší všeobecné oblibě u rumových konzumentů. 

17:30   Pestrost bílých rumů a jejich nezastupitelná úloha v mixologii / Václav Jahn
Na bílé rumy se mnohdy pohlíží s jistou nedůvěrou a bývají považovány za podřadnější těm tmavým. Nic však není tolik vzdáleno pravdě. Bílé rumy mají v mixologii své nenahraditelné místo a jsou efektivně využívány, stejně tak je možné je pít i samotné. Jak na bílé rumy pohlíží sami barmani a jejich hosté vám přiblíží Václav Jahn, head bartender baru La Casa de la Havana vieja. Mimoto vám prozradí i příčiny rostoucí poptávky po bílých prémiových rumech a rozdíly mezi jednotlivými typy bílých rumů.

18:30   Rum Quiz / Tomáš Kučera
Barmani se již předvedli, nyní je řada na vás! Deset týmů, třicet otázek a jedna výhra. Kdo prokáže, že je pravým znalcem rumu? Vědomosti jednotlivých týmů prověří ostřílený barman a lektor Barlife Akademie Tomáš Kučera. Čekají vás snadné i záludné otázky z historie, výroby i mixologie rumu. Vítězný tým vyhraje účast na jednom z kurzů Barlife Akademie dle svého výběru. Na Rum Quizu byste však neměli chybět ani vy ostatní – přijďte podpořit svého favorita a dozvědět se o rumu něco nového.